Om Växjö

Växjö (förr stavat Vexiö) är centralort i Växjö kommun, residensstad för Kronobergs län och stiftsstad för Växjö stift. Växjö, är Sveriges 20:e största tätort med 65 000 invånare. Växjö kommuns mål är att 2030 vara 100 000 invånare. Växjö ligger där riksvägarna 23, 25, 27, 29, 30 och 37 möts. Tidigare hade Växjö devisen "Staden där vägarna möts". Runt om Växjö finns ett stort antal sjöar. Norr om staden ligger den stora Helgasjön, i nordost Toftasjön, i sydväst Norra Bergundasjön och Södra Bergundasjön och centralt Växjösjön samt Trummen detta bidrar till att det finns gott om rekreationsområde i staden. Växjö har i en artikel av BBC kallats Europas grönaste stad.

GAMMAL HANDELSSTAD

I södra Växjö, i stadsdelen Teleborg, finns Linnéuniversitetet och dess Växjöcampus. Utmed den centrala Växjösjön ligger Växjös sjukhus, Centrallasarettet. I östra delen av stadskärnan ligger Växjö domkyrka, en av stadens kända byggnader. Växjös stadskärna är uppbyggt med rutbebyggelse. Fyra torg finns i stadskärnan, dessa är Stortorget, Teatertorget, Båtsmanstorget och Oxtorget. I området finns flera affärer, restauranger, caféer, teater, bio, hotell och annan service. Vill du ha små butiker i centrum, gallerier eller torghandel så erbjuder Växjö många olika val. Växjö är den enda staden i regionen med över 100 söndagsöppna butiker, restauranger och caféer i stadskärnan. Storgatan är dessutom en av Sveriges längsta gågata. I västra Växjö ligger köpcentren Samarkand, Västerport och I11 och nordost om centrum ligger Norremark. Växjö har sedan 1400-talet varit känd som handelsstad och det finns ännu idag ett stort utbud.

NÄRINGSLIV & KULTUR

Det är både ett rikt näringsliv och kulturliv i Växjö. Det finns 7000 företag i en dynamisk blandning av storlek och bransch.

Växjö har ett stort kultur- och nöjesutbud med både Konserthus och Teater.

KOMMUNIKATIONER

Till Växjö tar du dig både med bil, tåg eller flyg. Här möts vägarna från olika vädersträck och det är ca 10 mil till dom olika kusterna. Tåget går via Alvesta till olika orter i Sverige. Flyget har förbindelser med Stockholm samt olika destinationer i Europa

UTBILDNINGSSTADEN

Växjö har ett stort utbud av skolor, allt från grundskolor till Linnéuniversitetet. Det finns både kommunala och friskolor som vänder sig till studerande i olika åldrar. Många av skolorna har olika profilering främst med inriktning på musik, kultur, internationalisering samt idrott. Det finns även många studieförbund representerade i Växjö.

IDROTTSSTADEN

Växjö är årets idrottskommun 2013! Med plats för femton olika sporter är Arenastaden ett av landets främsta idrottsområden och Växjö förärades vara värdstad under UEFA dam EM 2013. Med ny ishockeyarena, fotbollsarena, friidrottsarena inomhus, innebandyarena, gymnastikhall och träningscenter gör Arenastaden skäl för sitt namn. Det unika olympiska tränings- och utbildningscentret HPC ger oanade utvecklingsmöjligheter. 

Premiär för Busfrö idag i Växjö. Vi önskar lycka till med butiken. #busfröväxjö #busfrönyttochbytt

Fantastisk klänning i skylten, som fotograferats av många. Finns hos en av våra hyresgäster. #ideskrädderiet

Dags för uppiggande skyltning inför jul hos en av våra hyresgäster.

Nu laddar Busfrö upp för öppnandet av sin butik i Växjö.

Nu är Busfrö snart på plats vid Sandgärdsgatan i Växjö i vår fastighet. Håll utkik efter mer info

Vår nya trädgårdsmästare har börjat hos oss idag. Hon ser över växterna på kontoret till en början. Saknades tydligen vatten enligt trädgårdsproffset.

Tage från Hallabro el har gjort ett fynd i en elinstallation av gammal stil. Imponerande montering enligt Tage. Hög tid för uppgradering till modernare utrustning.

Är du sugen på en spelupplevelse. Ta dig då till Nexus nyöppnade butik på Bäckgatan i Växjö. Niclas och Daniel hälsar er välkomna. Louise och Sarah har designat butiken.

Nu serveras det gott kaffe och något därtill på Bönan & Mustaschen. Andreas hälsar er välkomna att titta i på Storgatan 8.

Nu är det fullt med aktivitet på Storgatan 8 med ny hyresgäst Blanc Geraci Lundberg salong Elektriker från Hallabro fixar det sista med skylten.